Zodra mensen zichzelf iets te dik vinden en een paar kilo’s willen afvallen, gaan mensen al snel op een dieet. Diëten zijn er in verschillende soorten en maten, maar veel mensen zien een dieet toch als een relatief makkelijke manier om snel wat kilo’s kwijt te raken. Een dieet wordt meestal uitgevoerd in combinatie met meer beweging, hierdoor zullen de kilo’s nog sneller verloren gaan.

Het volgen van een dieet

Alhoewel er verschillende diëten zijn, zijn er over het algemeen een aantal basisprincipes en regels die de meeste diëten hanteren. Een dieet is verder meestal bedoeld om in enkele weken tijd een paar kilo's te verliezen.

Over het algemeen hanteren de meeste diëten een paar basisregels. De eerste is het drinken van veel water, koffie en thee (zonder toevoegingen). Het bevat geen kcal en het vult de maag.

Het eten tijdens het dieet

Eet op regelmatige tijden, meestal 6 keer per dag. Dus een onbijt, een (klein) tussendoortje, een lunch, een (klein) tussendoortje, avondeten, en nogmaals een klein tussendoortje voor het slapen gaan. Regelmatig eten heeft de volgende voordelen:

  • Het zorgt ervoor dat je minder snel honger krijgt, aangezien je ongeveer elke 3 uur iets te krijgt.
  • En het zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel op peil blijft, hierdoor zul je je niet zo snel beroerd voelen of opeens een hele sterke behoefte krijgen om iets zoets te eten.

Eet een ontbijt

Een ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Niet voor niks luidt het spreekwoord: ontbijt als een keizer, lunch als een koning en eet als een bedelaar. Een ontbijt zorgt ervoor dat je spijsvertering op gang wordt gezet, hierdoor zal je metabolisme omhoog gaan, wat er weer voor zorgt dat je meer kcal verbruikt op een dag. En een ontbijt zorgt er ook voor dat je minder honger krijgt aan het einde van de ochtend, en dit verkleind weer de kans dat je allerlei ongezonde snacks gaat eten vlak voor de lunch (en deze snacks bevatten een heleboel meer (loze) kcal dan een goed ontbijt).

De tussendoortjes

Als tussendoortjes worden vaak de volgende producten aangeraden: groente, fruit en mager zuivel. Waarom? Deze producten bevatten weinig kcal, ze zijn gezond (bevatten veel goede voedingsstoffen) en zuivel levert veel eiwitten. Eiwitten zorgen voor een langdurig verzadigd gevoel, hierdoor zul je minder snel honger hebben. Groente en fruit leveren misschien niet veel eiwitten, maar wel veel vezels. En vezels zorgen ook weer voor een langdurig verzadigd gevoel.

Trends

Elke periode is er weer een nieuwe dieettrend. De laatste jaren was dit Sonja Bakker en tegenwoordig is dit het dr. Frank dieet. Waarom een dieet een trend wordt is afhankelijk van verschillende factoren. Hierbij valt te denken aan een goede marketing en goede succesverhalen. Als je van iedereen hoort dat ze 10 kilo zijn afgevallen met het Sonja Bakker dieet is de kans heel groot dat je denkt dat dit voor jou ook gaat werken. Helaas blijkt vaak dat veel mensen na verloop van tijd weer aankomen, en dan ontstaat er weer een nieuwe trend op het gebied van diëten.