Koolhydraten tijdens een dieet

Een koolhydraat is een belangrijke brandstofleverancier voor het menselijk lichaam. Eigenlijk is de term koolhydraat een verzamelnaam voor zetmeel en suikers. Suikers zijn onder te verdelen in twee soorten suikers, goede suikers zoals lactose en glucose maar ook minder goede suikers zoals saccharose. Deze laatste groep bevat over het algemeen erg veel vetten en zijn daarom vaak niet zo goed voor de gezondheid.

Afvallen met een koolhydraatarm dieet

Een koolhydraatarm dieet legt over het algemeen de focus op het mijden van koolhydraatrijke voedingsmiddelen. Dit houdt niet in dat er geen koolhydraten in een koolhydraatarm dieet zit aangezien een lichaam nou eenmaal koolhydraten nodig heeft. De koolhydraten worden echter gecombineerd met de juiste vetten en eiwitten.

Wanneer er een goede combinatie wordt gevonden tussen koolhydraten, eiwitten en vetten dan wordt de zogeheten glycemische index gestabiliseerd. De glycemische index is een moeilijk woord voor hoe snel glucose uit de koolhydraten in het bloed terecht komt. Wanneer dit is gestabiliseerd is dit dus goed voor uw lichaam.

Door het eten van koolhydraten krijgt u bovendien minder last van een hongergevoel. Het hebben van een hongergevoel is doorgaans een van de hoofdredenen dan mensen moeite hebben om een dieet te blijven volgen. Dat is ook een van de redenen dat een koolhydraatarm dieet niet volledig zonder koolhydraten is.

De nadelen van een koolhydraatarm dieet

Naast het feit dat een koolhydraatarm dieet erg goed werkt om af te vallen heeft het ook enkele nadelen. Zo bestaat een koolhydraatarm dieet vaak uit producten die rijk zijn aan eiwit en bovendien aan verzadigd vet. Deze voeding zorgt voor een enorme belasting op de nieren en is dus niet goed voor mensen met een hoge bloeddruk en diabetes. Daarnaast krijgt u van enkele voedingsstoffen te weinig binnen zoals:

CalciumVitamine C

Vitamine B1 en B2

Foliumzuur